LAR Projekt

Den almene forening Olufgård 2 Afdeling A i Kastrup vil selv tage sig af regnvandet på grunden. Det giver en tilbagebetaling af tilslutningsbidraget, som skal bruges til særlige grønne områder for beboerne. Gaihede står for projektet



Tilbagebetaling fra Tårnby Forsyning

De voldsomme mængder regnvand giver problemer for mange mennesker, men der er også fordele. En af de større almene boligforeninger i Tårnby Kommune,Olufsgård 2 afdeling A. i Kastrup, har netop godkendt en større renovering, som Gaihede skal styre.

Foreningen skal have udført en række projekter blandt andet nye altaner og nye grønne arealer. Og det er netop i forbindelse med det sidste projekt, atTårnby Forsyningbetaler 7,8 mio. kroner til boligforeningen. Det kaldes tilbagebetaling af tilslutningsafgift.

Baggrunden er, at foreningen fremover selv skal tage sig af det regnvand, der falder på grunden, og det sparer forsyningen for en tilsvarende udvidelse af kloaknettet i Tårnby.


Både en win-win og en win-win-win

Og netop dette beløb kan sikre, at anlægsprojektet med de grønne rekreative områder, der skal bruges for afledning af regnvand, kommer i gang, fortæller afdelingsformand for Olufsgård 2 afd. A, Brian Andersen.

”Det her er en win-win for forsyningen og os. Tårnby Forsyning undgår store dyre investeringer i opgravning og nye rør. Til gengæld får vi støtte til at lave et helt unikt grønt område, der både tilgodeser vores behov for hyggelige sociale udeområder, og så kan området optage det regnvand, der falder på matriklen. Og vi undgår oversvømmelserne i vores kældre”, siger afdelingsformanden.

Projektet er tilrettelagt og skal styres i mål af os. Projektchef i Gaihede, Henrik Bjørndal, fortæller, at projektet ikke bare er en win-win, men endda en win-win-win.

”Oprindeligt skulle Olufsgård have udskiftet deres slidte altaner ud til en stor græsplæne. Og det var det. Men hvad sker der, når der skal til at køre maskiner og kraner på græsset? Ja, så bliver området jo ødelagt. Derfor skal der under alle omstændigheder bruges penge på at genetablere det oprindelige. Da vi så hørte, at Olufsgård har store problemer med oversvømmelse og regnvand i kældrene, så kom idéen til anderledes grønne områder og regnvandsprojektet, og det vil forsyningsselskaber meget gerne være med til, har vi oplevet”, fortæller projektchefen.


Tårnby Forsyning er glad

Tårnby Forsyning blev inviteret på banen, og selskabet er med på idéen.

”Vi er meget glade for, at boligorganisationer som Olufsgård vælger at koble regnvandet fra kloaksystemet, da det virkelig flytter noget, når de som boligorganisation gennemfører grønne frakoblings- og klimatilpasningsprojekter. Her forsinkes der store vandmængder, og det giver et mindre pres på kloaksystemet”, fortællerRaymond Skaarup, der er adm. direktør i Tårnby Forsyning.

Resultatet er, at de nye spændende grønne områder intet koster for boligforeningen eller Tårnby Forsyning. Og der endda også kommer penge til de grønne områder fra det allerede besluttede altanprojekt, som ellers skulle bruges til at genetablere området.


Corona gav ny form for afstemning

Grundet Corona-pandemien måtte der anvendes andre metoder med beboernes afstemning om hele projektet, da de ikke kunne mødes fysisk sammen og stemme.

Så Gaihede og afdelingen producerede i fællesskab en beboervideo, som kom ud til alle via YouTube, og som også kunne ses i butiksvinduet i ejendomskontoret på Terosevej. Der blev uddelt en større folder – og det hele endte med en brevafstemning, hvor næsten 100 procent af beboerne i de 296 lejligheder stemte ja til projektet – til afdelingsbestyrelsens store glæde.

”Der er en fantastisk opbakning til dette projekt, og det bliver også godt for alle beboere og til en pris, som ikke giver store huslejestigninger. Her skylder vi en stor tak til Tårnby Forsyning, som gik ind i dette projekt med et åbent sind og lyttede – og selskabet så de fordele, det fik ud af projektet. Samlet koster det dem ikke noget. Så det er ret stort det her”, slutter formand Brian Andersen.


Artikel fra: Tårnby Forsyning.

Link her.



Endnu en artikel fra Lokal Avisen 2770 - Klik her.

Før billeder

Efter billeder kommer ...